Mai presus de credinţă, Sfânta Scriptură pune pe primul loc în ierarhia valorilor umane dragostea.
Când trebuie să vorbească despre dragoste, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Shimon Peres spune o poveste evreiască: „Un rabin le-a pus o întrebare grea studenţilor săi: «Când se termină noaptea şi când începe ziua?». Un student exclamă: «Când poţi să faci de la distanţă diferenţa între capre şi oi. Atunci se termină noaptea». Un altul a spus: «Când poţi să faci diferenţa între un smochin şi un măslin. Atunci se ivesc zorile». Rabinul tăcea. Studenţii îl întrebară: «Dar tu ce crezi?». Rabinul mai tăcu puţin şi apoi le spuse: «Când întâlneşti o femeie albă sau neagră şi exclami soră!
Când întâlneşti un bărbat bogat sau sărac şi exclami frate. Atunci se termină noaptea şi începe ziua»".
Biblia e crudă, ca orice carte istorică. E plină de pagini în care noaptea pare că nu se mai termină şi ziua că nu mai începe. Oameni trecuţi prin sabie în numele credinţei - o plagă care nu s-a vindecat până azi. Dar tot Biblia ne spune, către final, că mai mare între toate este dragostea. Mai mare chiar şi decât credinţa.
De la dragostea lui Adam pentru Eva la dragostea din Cântarea Cântărilor lui Solomon, de la dragostea romantică la cea a bunului samaritean şi la dragostea divină. Nimeni nu ştie în ce registru să încadreze definiţia biblică a dragostei: capitolul 13 din întâia epistolă a lui Pavel către Corinteni. Pare a fi tot ce se poate spune despre acest cuvânt folosit azi până la pierderea sensului. Rămân deci acestea: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.
"Când întâlneşti un bărbat bogat sau sărac şi exclami «frate». Atunci se termină noaptea şi începe ziua.''
Shimon Peres laureat al Premiului Nobel pentru Pace
Comunicatul Patriarhiei
Astăzi, 10 aprilie 2012, coti