Tensiunile din Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord ar putea duce preţul petrolului la un nivel la fel de periculos ca şi criza datoriilor din zona euro.
Dacă preţul petrolului va depăşi 150 de dolari barilul, economiile multor state din Europa şi aşa fragilizate de criza datoriilor vor avea de suferit. Nici Statele Unite şi nici ţările emergente nu se vor simţi prea confortabil. Primele semne au apărut deja în Marea Britanie, unde consumatorii se confruntă deja cu „furtuna perfectă" după cum numea această „combinaţie" renumitul economist Nouriel Roubini: creşterea preţului la carburanţi, creşterea inflaţiei, a şomajului, iar economia dă semne de oboseală.
Acest risc este luat în serios de Banca Angliei. Guvernatorul Mervyn King a avertizat deja public că întreruperea furnizării de hidrocarburi din Iran şi Nigeria ar putea duce la creşterea inflaţiei. Economistul Andrew Goodwin susţine că, pentru Regatul Unit, creşterea preţului petrolului se află pe picior de egalitate ca gravitate cu criza datoriilor din zona euro. „Tensiunile politice din Orientul Mijlociu se agravează şi s-ar putea să ne confruntăm cu o nouă explozie a preţurilor", spune Goodwin, citat de cotidianul „The Telegraph".
Analiştii de la Ernst & Young au calculat că preţul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril în luna mai şi ar putea rămâne aşa până la sfârşitul anului 2013. În acest caz, inflaţia medie ar putea ajunge în Marea Britane la 3,7 puncte procentuale, cu mult peste ţinta Băncii Centrale de 2 la sută şi a Oficiului pentru prognoză, care o vedea undeva la 2,8 la sută. „Acest cocktail ar face viaţa foarte grea britanicilor", mai spune Goodwin. Pe acest fundal, perspectiva unei recesiuni trebuie luată în calcul. Iar aceasta va aduce cu sine o creştere a şomajului, susţin economiştii.
Preţul petrolului, calculat în euro, se află la cel mai ridicat