Gradul tot mai ridicat de utilizare a Internetului pentru defăşurarea de operaţiuni financiare, precum şi pentru comunicarea de informaţii sensibile în cadrul companiilor, aduce cu sine riscuri crescute de fraudare. Numărul infracţiunilor cu carduri bancare a scăzut simţitor pentru că infractorii au migrat spre mediul virtual, considerând că aici atacurile sunt mai uşor de realizat, ne-a declarat Andrei Petruş, Product Manager în cadrul "Bitdefender".
Un rol important în prevenirea fraudelor electronice domnia sa îl atribuie educaţiei digitale a utilizatorilor. Trebuie să avem grijă ce mijloace utilizăm atunci când comunicăm informaţii confidenţiale şi să utilizăm soluţii de protecţie specilaizate, a precizat Andrei Petruş.
* Interviu cu Andrei Petruş, Product Manager "Bitdefender"
Reporter: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că securitatea cibernetică reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Cât de expuşi suntem, în prezent, în faţa unor atacuri cibernetice?
Andrei Petruş: România, din punctul acesta de vedere, are două mari probleme: educaţia pe care noi, ca şi cetăţeni, o avem în aceas-tă lume digitală şi faptul că am fost bombardaţi de serviciile acestea noi, pe care le consider sensibile, cum ar fi reţelele sociale. Până acum trei-patru ani rata de penetrare a Internetului în România era foarte mică. Acum am început să îl folosim cu toţii, iar ceea ce este mai grav este că îl folosim pentru a efectua tranzacţii bancare, precum şi pentru a trimite informaţii în interes de serviciu. Acest lucru este important pentru că nu întotdeauna se desfăşoară pe canale sigure. Băncile au adoptat politici şi standarde de securitate naţionale în acest domeniu, iar metodele de control al accesului utilizatorului la contul său de Internet banking sunt destul de vaste. În România avem un sistem bazat pe ceva ce ştii şi ceva ce ai, re