Dacă un serviciu secret e pe urmele tale, nu ai nicio şansă – afirma Alexander Valterovici Litvinenko, fost ofiţer KGB/FSB, fiind el însuşi o victimă a acestui serviciu de intelligence, pentru dezvăluiri compromiţătoare vizând conducerea statului rus.
Afirmaţia lui Litvinenko se potriveşte şi lui Zbigniew Siemiatkowski, ex-şef al serviciului de informaţii polonez/AW. Conform postului public de radio, din Varşovia, el a fost acuzat, pe 27 martie a.c., că a privat de libertate persoane identificate a fi fost deţinute în locaţii secrete ale CIA.
Acuzatul a confirmat – la televiziunea publică şi în Gazeta Wyborczade – că face obiectul anchetei ce se derulează, în Polonia, pe această temă.
Şi a dat un semnal interesant! Concret, Siemiatkowski a declarat că a refuzat să răspundă la întrebările procurorului, aşa cum va face şi în continuare, inclusiv în sala de judecată.
Procuratura şi-a demarat acţiunea la 10 ianuarie a.c., fără anunţarea opiniei publice. O discreţie ce confirmă implicarea în acest dosar şi a altor factori de decizie, la nivelul cel mai înalt.
Aceeaşi învinuire i se aduce şi colonelului Andrei Derlatka, care a fost locţiitorul lui Siemiatkowski. Şi a discutat direct, cu emisarii CIA, detaliile operaţiunii de aducere şi deţinere, în locuri secrete, a persoanelor susceptibile de a fi membri ai al-Qaida.
Despre ce anchetă este totuşi vorba?
Aceasta a început în anul 2008, pentru confirmarea, sau nu, a supoziţiilor privind găzduirea, de către Polonia, a unor centre de detenţie ale CIA.
Totuşi, ce structură externă, de intelligence ar fi putut genera acuzaţiile aduse fostului conducător al serviciului de informaţii polonez/AW?…
Aici fiind vorba de încălcarea dreptului internaţional, prin privarea de libertate şi aplicarea – cu îngăduinţa sa – a unor pedepse corporale, celor întemniţaţi ca prizo