Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au generat, de la lansare si pana in prezent, un castig net pentru participantii la sistem in valoare totala de peste un miliard de lei, potrivit unei analize a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), pe baza datelor publicate de administratori si Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Suma este calculata ca diferenta intre activele nete gestionate de fonduri la finele lunii martie 2011 (7,26 miliarde de lei) si contributiile brute virate de CNPP in conturile participantilor de la lansare si pana in prezent (6,25 miliarde de lei). Acest castig generat de investitiile fondurilor de pensii private reprezinta suma neta de toate comisioanele percepute in aceasta perioada.
Romanii au contribuit cu sume mai mari si la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), in primul trimestru din 2012. Aceasta evolutie a fost sustinuta inclusiv de extinderea favorabila a regimului deductibilitatii fiscale aplicate contributiilor angajatorilor la Pilonul III, incepand cu 1 ianuarie.
Aproape 10.000 de romani au inceput sa contribuie, pentru prima data, pentru o pensie facultativa in primul trimestru al acestui an, numarul lor total ajungand la circa 270.000. Contributiile virate de participanti in conturile personale de pensii facultative au crescut in primul trimestru cu 14% fata de aceeasi perioada din 2011, iar activele totale gestionate de fondurile facultative de pensii au depasit 483 milioane de lei.
In total, activele nete administrate de toate fondurile de pensii private (Pilonul II + Pilonul III) au ajuns la 7,75 miliarde de lei la sfarsitul lunii martie, adica 1,77 miliarde euro sau 1,27% din PIB. In continuare va prezentam o sinteza a evolutiilor sistemului de pensii private in T1 2012.
Defalcat, numarul participantilor la Pilonul II a depasit 5,6