Aflat la Bucureşti, expertul japonez Ryo Sahashi, cercetător la German Marshall Fund şi profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Kanagawa, ne-a oferit o perspectivă niponă asupra dinamicilor geopolitice din regiunea Asia-Pacific.
Experţii spun că dezvoltarea capacităţilor militare asimetrice* ale Chinei schimbă decisiv dinamica asiatică. Se teme Japonia de această tendinţă?
Până în 2010, Japonia era a doua mare economie a lumii. Însă, în 2010, economia japoneză a fost depăşită de cea chineză. Acest lucru a fost un şoc pentru japonezi. Un al doilea şoc revelat de anul 2010 a constat în atitudinea dură, chiar agresivă adoptată de China faţă de guvernul nipon. Şi am în vedere incidentul întâmplat în disputa privind insulele Senkaku. Toate aceste elemente ne-au făcut să devenim profund preocupaţi de impactul politic, militar şi economic al ascensiunii chineze asupra Japoniei. De fapt, în comunităţile de expertiză, dezbatem această problemă de 10 ani. Iar în ultimii 2 ani am devenit foarte interesaţi de evaluarea implicaţiilor capacităţilor asimetrice chineze asupra prezenţei americane din Japonia. Cu atât mai mult, cu cât Statele Unite au început să discute în mod deschis posibilitatea relocării puşcaşilor marini şi chiar a bazelor navale în afara razei lor de acţiune.
Pe de o parte, aplaudăm rebalansarea Statelor Unite spre Pacific, însă vedem cum Washingtonul începe să fie interesat de diversificarea ancorelor sale militare din Asia, precum Australia, antrenând totodată reducerea forţelor americane din Japonia. Iar acest lucru are aspecte pozitive, dar şi negative. Este bine pentru guvernul local din Okinawa, dar înseamnă şi diminuarea prezenţei vizibile americane în Japonia, ceea ridică o problemă de credibilitate pentru noi. În cele din urmă, prezenţa fizică a forţelor militare americane pe teritoriul nipon este sursa credibi