Bursele din Orientul Mijlociu au înregistrat o puternică și susținută creștere în primul trimestru al lui 2012, recuperând mare parte din pierderile înregistrate în 2011. Însă principala bursă a regiunii, cea a Arabiei Saudite, a depășit toate așteptările, înregistrând o creștere spectaculoasă de 20% și dublându-și volumul tranzacțiilor.
Veniturile enorme din comerțul cu țiței sunt o explicație parțială a acestei creșteri, se arată în prognoza economică publicată de HSBC și citată de „Financial Times”. Arabia Saudită va înregistra venituri de 300 de miliarde de dolari din exporturile de țiței în 2012, un record absolut. În consecință, HSBC a crescut prognoza de creștere economică a țării cu un procent, la 4% pe 2012.
Citește de ce „primăvara arabă” amenință să se transforme într-o iarnă economică
Află cele zece motive pentru care era dolarului se apropie de sfârșit
Băncile Saudite, principalul beneficiar
Însă această creștere nu se bazează doar pe comerțul cu aur negru: indicatorii economici pentru celelalte sectoare economice sunt pozitive, indicele de achiziții manageriale arătând o creștere a producției industriale iar comenzile continuă să crească la rându lor.
Băncile Saudite au fost principalul beneficiar al acestei expansiuni economice. Indicele bancar al bursei Saudite a crescut cu 23% în 2012 iar profiturile au crescut cu 14% în 2011 a anunțat Boston Consulting Group într-o analiză recentă a performanței indicelui bancar din Orientul Mijlociu.
Creștere „nesustenabilă și nejustificată”
Cu toate acestea, Capital Economics consideră că creșterea pieței Saudite este nesustenabilă și nejustificată, fiind susținută în special de micii investitori de retail, aceștia tranzacționând pe termen scurt și fiind susceptibili la schimbări rapide de atitudine și la lichidări bruște a activelor deținute.