Casa Albă respinge solicitarea Ierusalimului de a-l elibera pe Jonathan Pollard, în pofida scrisorii trimise de preşedintele israelian, Shimon Peres, omologului său american, Barack Obama, în care solicita eliberarea acestui spion evreu american. Sursa: REUTERS
”Poziţia noastră nu s-a schimbat” în acest dosar, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Tommy Vietor.
Atât administrațiile republicane anterioare, cât și cele democrate, au refuzat, ani la rând, să îl pună în libertate pe Pollard.
Mai multe publicații israeliene informau ieri că Peres i-a trimis o scrisoare lui Obama în care pleda pentru cauza lui Pollard.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ceruse și el, cu o zi în urmă, din nou Statelor Unite să-l elibereze pe spionul american de origine evreiască, mai ales după ce mass-media relatase despre internarea de urgenţă a lui Pollard, 57 de ani, într-un spital din apropierea închisorii în care îşi efectuează pedeapsa, în Carolina de Nord, relatează ziarul ”Haaretz„.
Fost analist al US Navy, Pollard a fost condamnat de justiţia americană la închisoare pe viaţă în 1987 pentru că a furnizat Israelului, din mai 1984 până la arestarea sa în noiembrie 1985, mii de documente clasificate cu privire la activităţile de spionaj ale SUA, în principal din ţările arabe. Evreu american, el a obţinut cetăţenia israeliană în 1995 şi a fost recunoscut oficial spion evreu de către Israel în 1998.
Israelul a încercat ani la rând să obțină eliberarea lui Pollard, argumentând că acesta nu este chiar atât de vinovat întrucât ”a spionat pentru un stat prieten al SUA”, nu pentru o țară inamică.
Cu prilejul unei intervenţii anterioare a premierului Netanyahu în favoarea lui Pollard, în ianuarie 2011, Casa Albă a subliniat că faptele comise de acesta sunt de o gravitate deosebită.