Scandalul Cupru Min continuă: după ce autorităţile au transmis că nu au ajuns la un acord cu Roman Copper pentru preluarea Cupru Min iar reprezentanţii firmuliţei canadiene s-au "milogit" într-o serie de comunicate că, în fapt, ei au fost de acord cu condiţiile impuse, acum ambasadorul Canadei s-a deplasat la Guvern împreună cu ministrul Economiei Lucian Bode pentru a clarifica tranzacţia.
Canadienii de la Roman Copper, firmă înfiinţată de către mini-banca de investiţii Bayfront Capital, au câştigat licitaţia pentru Cupru Min, plusând 200,77 milioane de euro. Termenul de semnare a contractului a expirat, însă, vineri noapte, compania nefiind de acord să depună garanţii de mediu de 32,27 milioane de euro şi nu a dorit să plătească cei 200 de milioane de euro la 30 de zile după avizarea tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei. În plus, aceştia nu au fost de acord să facă public contractul de privatizare, după cum a declarat ministrul Economiei Lucian Bode.
"Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea", a spus Bode.
Cine minte?
Reprezentanţii Bayfront Capital Partners au anunţat încă de vineri că au ajuns la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi că se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.
Astăzi, Roman Copper a reiterat că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie.
Roman Copper a adaugat că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min şi că se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.
"Suntem pe deplin conştienţi de importanţa acestei tranzacţii