Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut, astăzi, o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai unor asociații non-guvernamentale, cărora le-a cerut ajutorul în vederea organizării unor alegeri corecte, atât la localele care vor avea loc în iunie, cât și la parlamentarele din noiembrie.
Ungureanu a explicat că dorește să reia un dialog elementar între administrația centrală și organizațiile non-guvernamentale, pe fondul „recunoașterii deficitului de relaționare", în care aceste organizații să aibă un rol corector al inițiativelor legislative și creator pentru îmbunătățire administrației.
„Lipsa unei coerenţe în dialog descalifică actul administrativ. Am nevoie de ajutorul ONG-urilor pentru că acestea sunt dedicate binelui public, nu binelui asociativ din punct de vedere politic. Sunt un adept fără limite al transparentizării actului public şi a modului de cheltuire a fondurilor", a spus Ungureanu.
Printre ONG-urile care au răspuns chemării s-au numărat reprezentanți ai Asociației ProDemocrația, Active Watch, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Asociația Accept.
Cum înghesuie asociațiile statul
Președintele Asociației ProDemocrația, politologul Cristian Pârvulescu(foto), a explicat, pentru „Adevărul", rolul pe care îl joacă organizațiile non-guvernamentale într-un stat democratic și, mai precis, cum ar putea contribui la organizarea unor alegeri corecte.
„Organizațiile non-guvernamentale joacă un rol cât se poate de important într-un stat democratic. Introducerea pe agenda dezbaterii de astăzi cu premierul Ungureanu a problemei organizării unor alegeri corecte a fost inițiativa ProDemocrația.
Sigur că organizațiile non-guvernamentale pot veghea la organizarea unor alegeri corecte, însă aceasta depinde la fel de mult și de capacitatea instituțiilor de a asigura transparența procesului și de partide să respecte regulile