În Siria, luptele dintre rebeli şi forţele guvernamentale continuă, în ciuda faptului că marţi ar trebui să intre în vigoare un plan de pace propus de emisarul internaţional Kofi Annan. Şi mai grav este faptul că asistăm la primele tensiuni la frontiera turco-siriană.
Simplu incident sau provocare, pentru moment este greu de calificat ceea ce s-a întâmplat. Sigur este că pentru prima dată de la începutul mişcării de revoltă din Siria, în urmă cu un an, tiruri provenind de pe teritoriul sirian au provocat răniţi pe teritoriul turc. Ceea ce a trezit, pe bună dreptate, furia Ankarei.
De notat că emisarul internaţional Kofi Annan este aşteptat în Turcia, unde urmează să viziteze două tabere de refugiaţi sirieni. Numărul acestora este de aproximativ 25 de mii, în regiunea situată la graniţa cu Siria, dar alte surse afirmă că în jur de 50 de mii de sirieni s-ar afla astăzi pe teritoriul turc. Autorităţile de la Ankara sunt de altfel neliniştite din cauza acestui mare flux de refugiaţi sirieni, dar avertizează în acelaşi timp că ar putea impune, cu ajutorul armatei, crearea unor "culoare umanitare" la frontiera cu Siria.
Ankara mai consideră că noua ofensivă siriană lansată împotriva unor bastioane ale rebelilor este destinată tocmai compromiterii planului propus de Kofi Annan. Reamintim că documentul sprijinit de ONU şi de Liga Arabă a fost acceptat în principiu de Damasc pe data de 2 aprilie. Ceea ce nu înseamnă nimic, pentru că planurile de pace născute moarte sau neaplicate nu reprezintă nici o noutate şi nici o surpriză. Rare şi surprinzătoare sunt mai degrabă cele pe care beligeranţii le respectă.
În contextul dat, regimul de la Damasc mizează mai degrabă pe inflamarea întregii regiuni, decât pe o încetare a focului, care prevede şi concesii politice, precum şi angajamente în vederea unui proces de democratizare. Or, pentru regimurile dic