UniCredit Ţiriac, a şasea bancă locală după activele deţinute, vinde ipotecare în lei cu dobândă fixă de 8,3% pe an în primii trei ani de contract şi se aliniază astfel noilor reglementări ale BNR care încurajează creditarea în moneda naţională şi restricţionează accesul populaţiei la finanţare în valută.
Dobânda creditului devine variabilă după primii trei ani de contract, fiind formată din indicatorul Robor la o lună plus o marjă de 4% la creditele ipotecare şi 5% la creditele de nevoi personale cu garanţie imobiliară. Dobânda anuală efectivă urcă la 9,5% pe an.
Spre exemplu, rata la un credit de 200.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţia unei locuinţe este 1.546 de lei. Dobânda anuală efectivă ajunge la 9,54% în condiţiile în care clientul trebuie să achite pe lângă dobândă şi un comision de acordare de 1.290 de lei, precum şi un comision lunar de administrare de 0,05% aplicat la sold. Suma achitată de client la final este de 580.000 de lei.
Aceasta este una dintre puţinele oferte cu dobânzi de o singură cifră la creditele ipotecare în lei lansate de bancheri pe piaţă după ce BNR a înăsprit vânzarea de finanţări în valută. Cu toate acestea, diferenţialul de dobândă faţă de un credit în euro rămâne ridicat, astfel că rata lunară este cu circa 30% mai mare decât la un credit cu o valoare similară în euro.
BCR, cea mai mare bancă locală după active, şi grecii de la Alpha Bank au redus la o singură cifră dobânda nominală la ipotecarele în lei la începutul anului pentru a se alinia noilor direcţii trasate de BNR. Şi portughezii de la Millennium au în prezent dobândă de o singură cifră la creditele ipotecare.
Creditele ipotecare în euro pot fi vândute începând din luna februarie numai cu avans minim de 25% din preţul locuinţei finanţate, în timp ce la lei clienţii pot să contribuie în continuare cu un avans de 1