China ar putea investi intr-o noua centrala nucleara, pe coasta Marii Negre din Turcia, dovedind astfel ca ambitiile companiilor asiatiace de a remodela industria energetica mondiala sunt extrem de mari.
"China nu are probleme de finantare. Daca se va ajunge la un acord, atunci va construi reactorul din resurse proprii", a declarat un oficial turc din domeniul energiei.
El a precizat ca vizita la Beijing, pe care o incepe luni premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, va aduce mai multe lamuriri privind perspectivele proiectului.
Oficialul de la Ankara a precizat ca Beijingul nu vrea garantii guvernamentale pentru proiect si ca isi poate asigura singur finantarea, astfel China avand un avantaj important in cursa pentru construirea reactorului in Turcia.
In timp ce dezastrul de la Fukushima a scos Japonia de pe harta celor mai importante tari care investesc in energie nucleara, iar acest sector este in scadere in tari dezvoltate precum Germania, economiile emergente incep sa castige din ce in ce mai mult teren in competitia pentru construirea de noi reactoare.
Desi China este relativ noua in acest domeniu, companiile sprijinite de stat, "China National Nuclear Corporation" si "China Guangdong Nuclear Power Corporation", au ambitia de a deveni furnizori globali de energie nucleara.
Potrivit Financial Times, China este cel mai mare constructor de reactoare noi.
Deoarece Beijingul nu cere garantii de stat pentru proiectele turce, abordarea sa vine in opozitie cu Coreea de Sud, care a insistat sa primeasca un astfel de sprijin, lucru ce a dus la esuarea negocierilor.
Intre timp, dorinta Japoniei de a construi reactorul de la Marea Neagra a fost afectata de dezastrul de la Fukushima, fapt care a determinat Tokyo Electric Power sa se retraga din cursa. In schimb, grupul Toshiba prega