În condiţiile în care tot mai multe femei amână întemeierea unei familii, aproximarea vârstei de instalare a menopauzei este o informaţie foarte importantă.
Se găsesc în farmacii teste care pot determina momentul începerii menopauzei, însă nu există deocamdată nicio analiză care să avertizeze femeile cu suficient timp înainte pentru a putea concepe un copil - cel puţin, nu disponibile publicului larg, ci doar în stadiu de cercetare.
Bagajul genetic este cel mai important
Teoretic, menopauza se instalează între 45 şi 55 de ani. Practic, ea depinde de foarte mulţi factori. „Apariţia ei este puternic influenţată genetic. Cu alte cuvinte, este foarte probabil să se instaleze în jurul vârstei la care şi mama unei femei a intrat la menopauză", spune medicul primar obstetrică-ginecologie Alexandra Crişan de la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti.
Numărul sarcinilor, irelevant
Vârsta de instalare a menopauzei nu are nicio legătură cu prima menstruaţie, cu numărul de copii aduşi pe lume, cu faptul că femeia alăptează sau nu şi nici cu folosirea anticoncepţionalelor, mai precizează specialistul. Pot grăbi pierderea fertilităţii tratamentele chimioterapeutice şi radioterapeutice, intervenţiile chirurgicale pe ovare (inclusiv extirparea ovarelor) şi chiar clima. „S-a demonstrat că femeile care trăiesc în zone cu climat rece intră mai devreme la menopauză", potrivit medicului Alexandra Crişan.
Studiile mai recente arată că şi bolile autoimune pot favoriza intrarea timpurie la menopauză. Printre cele mai frecvente se numără tiroidita Hashimoto, diabetul zaharat de tip 1, poliartrita reumatoidă, lupusul, boala celiacă, boala Crohn şi scleroza multiplă. Şi anumite infecţii, cum ar fi tuberculoza şi oreionul, pot să afecteze funcţia ovariană şi să inducă menopauza timpuriu.
"Femeile care trăiesc în zone cu climat rece intră mai dev