Iată reţeta:
- 2 lingurite jumatate de drojdie activa uscata
- 1 cana si jumatate (375 ml) de apa calda (40 - 46 C)
- 2 linguri de ulei masline extravirgin, plus inca putin pentru uns si stropit
- jumatate cana (75 g) de gris
- 1 lingura de sare
- 3-4 cani (470 - 625 g) de faina obisnuita
- 6 rosii-pruna, din soiul Roma (asa scrie in cartea de bucate, eu am folosit ce rosii am gasit) proaspete, tocate mare, sau 6 rosii conservate intregi, scurse si tocate mare
- 375 g de branza mozzarella de bivolita, scursa si taiata felii de cate 6 mm grosime
- frunze proaspete de busuioc pentru ornat (eu n-am avut, asa ca am pus busuioc uscat deasupra, pentru gust)
"Pentru prepararea aluatului, se presara drojdia peste apa calda si se lasa sa stea pana cand se dizolva, cam 5 - 10 minute. Se adauga uleiul de masline, grisul si o lingura de sare. Se mixeaza pana cand amestecul devine cremos. Se adauga faina simpla, cate o cana o data, framantand pana cand aluatul devine moale, dar fara sa fie lipicios, cam 10 minute.
Se modeleaza in forma de minge, se pune intr-un castron cu putin ulei si se intoarce, astfel incat sa fie cuprins de ulei peste tot. Se acopera castronul, lasandu-se sa creasca intr-un loc calduros, pana cand isi dubleaza volumul, cam 45 minute (eu am trisat un pic: am incalzit cuptorul la 50 C si l-am oprit, apoi am bagat castronul inauntru si a functionat!).
Dupa ce a crescut aluatul, se preincalzeste cuptorul la 230 C. Se imparte aluatul in 6 mingi de dimensiuni egale, se turtesc si se intind intr-o foaie rotunda de aproximativ 20 cm diametru. Se pun aceste foi rotunde pe o tava presarata cu faina, se presara cate 2-3 linguri de rosii tocate, uniform, pe fiecare blat, lasand spatiu de 12 mm pana la marginea aluatului. Se pun cate 3-4 felii de mozzarella deasupra rosilor. Se presara deasupra sare dupa gust si