Cele mai importante companii din sectorul energetic româneşti şi o parte din cele private finanţează Centrul Român al Energiei (CRE) care va deschide un birou la Bruxelles pe 25 aprilie. CRE anunţă că va reprezenta interesele companiilor româneşti din domeniu atât în privinţa energiei electrice, cât şi a gazelor naturale, petrolului, apei şi cărbunelui. Activitatea CRE se va extinde ulterior.
Decizia deschiderii acestui centru are în vedere "importanţa strategică a sectorului energetic românesc în contextul actual al pieţei de energie regionale în Europa de Sud-Est, perspectiva dezvoltării de noi proiecte energetice în regiune, inclusive în România, în conditiile în care multe organizaţii, asociaţii naţionale în domeniul energiei din UE si companii multinationale au birouri de reprezentare la Bruxelles", precizeaza un comunicat al CRE. Presedintele CRE este dr. ing Stelian GAL.
Centrul Român al Energiei - CRE este o organizatie profesionala pentru companiile si societatile energetice romanesti. Este condusa si finantata de organizatiile membre, in principal in domeniul energiei electrice.
CRE îşi propune să intensifice activităţile de lobby pe lângă instituţiile UE, în Bruxelles, pentru beneficiul si in interesul institutiilor sectorului energetic romanesc, inclusiv al membrilor CRE, să reprezinte interesului lor în relaţia cu instituţiile UE, să promoveze participarea societăţilor energetice româneşti de stat şi private în procesul de decizie al instituţiilor europene şi să realizeze parteneriate în cadrul programelor de finanţare ale instituţiilor europene.
Membrii acestei noi asociaţii profesionale româneşti în domeniul energiei sunt principalele companii de stat: Electrica S.A., Hidroelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A, Termoelectrica S.A, Transelectrica S.A., OPCOM, alaturi de companii private active in sectorul energiei: EMON ELEC