Comisia Europeană le semnalează autorităţilor din România că există nereguli în achiziţiile publice, managementul de program nu este responsabil, iar licitaţiile trebuie standardizate.
Rata de absorbţie a României pe fonduri europene (plăţi decontate de CE) a fost de 6,56% la sfârşitul lunii martie, în creştere cu doar 0,26% faţă de luna precedentă şi cu aproape un procent faţă de ianuarie. Obiectivul stabilit de oficialii Palatului Victoria este acela de a ajunge, la sfârşitul lui 2012, la o rată de 20 de procente.
Practic, pe primul trimestru, rata de absorbţie ar fi trebuit să fie mai mare cu cinci procente, şi nu doar cu unul, pentru ca obiectivul Guvernului să poată fi atins. Programul cu cea mai scăzută rată rămâne cel de mediu (POS Mediu - 3,38%), cele mai bune performanţe se înregistrează în continuare pe cel operaţional regional (POR) cu 11,73%, dar care nu a mai crescut din ianuarie. POSDRU nu a mai avansat nici el, după ce plăţile au fost suspendate de Bruxelles.
„La finalul anului, obiectivul nostru este o rată de absorbţie de minimum 20%. Ulterior, marea provocare va fi 2013, când riscurile de dezangajare vor fi foarte ridicate", a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. El a explicat, după publicarea ratei de absorbţie pe luna martie, că „sume importante" nu au ajuns încă în ţară.
La sfârşitul lunii ianuarie, Executivul UE avea de rezolvat problema a 11 miliarde de euro ce trebuiau decontate către statele membre, urmare a cererilor aprobate din 2011. Problema a fost că foarte multe cereri de decontare, cu sume consistente, au venit în ultima lună a anului, astfel că unele decontări au fost reprogramate.
Plăţile pot fi suspendate şi la alte programe
România nu riscă doar să piardă până la 30% din sumele alocate pentru 2007-2013 din cauză că nu va reuşi să acceseze fondurile până la sfârşitul anu