Atitudinea managerilor din Europa Centrala si de Est si din Austria s-a schimbat in bine fata de perioada de iarna. Analistii Raiffeisen Research resping ideea ca regiunea va fi lovita puternic de un fenomen de reducere a gradului de indatorare a sectorului bancar vest-european.
"Consideram ca nu exista nici un semn al unei crize a creditarii in Comunitatea Statelor Independente (CSI) si Europa Centrala (EC), cu exceptia Ungariei", a declarat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI).
"Nu poate fi pus la indoiala faptul ca vor exista provocari in cateva tari din Europa de Sud-Est (ESE), cum ar fi o crestere redusa a volumului de credite si o crestere a creditelor neperformante. Cu toate acestea, depozitele raman la niveluri sanatoase in toate tarile Europei Centrale si de Est (ECE). In consecinta, rapoartele credite-depozite au cunoscut o tendinta descrescatoare in majoritatea tarilor ECE in ultimele 9-12 luni", adauga analistul-sef.
In plus, expertul se asteapta la stabilizarea ratelor creditelor neperformante in sectoarele bancare cele mai solide: Polonia, Rusia, Republica Ceha si Slovacia.
ECE, zona de crestere a Europei
Conform Raiffeisen Research, imbunatatirea perspectivelor economice ale Germaniei, de departe cea mai importanta destinatie a exporturilor tarilor din ECE, a fost principalul motiv pentru cresterea previziunilor legate de PIB.
"In momentul de fata, criza datoriei suverane din Europa nu pare sa afecteze tarile Europei Centrale si de Est", a spus Brezinschek.
Analistul-sef se asteapta ca ECE in ansamblul sau sa cunoasca o crestere medie a PIB-ului de 2,6 procente in 2012, in crestere fata de cele 2% estimate in decembrie. "Tinand cont de faptul ca PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,5 procente este evident ca ECE rama