Dacă vrei să bei un vin proaspăt sec, trebuie să alegi o Fetească Regală sau un Riesling Italian. Dacă vrei un vin alb demisec, atunci ar fi bine să te orientezi către un Muscat Ottonel sau Pinot Gris.
Ce spun specialiştii despre felul în care se bea vin în România?
Sute de vinuri, 23 de producători (români şi străini) şi şapte distribuitori precum şi reprezentanţii asociaţiilor naţionale a somelierilor şi oenologilor au participat weekendul trecut la cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri „Vinvest", ce a avut loc la Timişoara.
Pe o suprafaţă expoziţională de 1.800 de metri pătraţi se vorbeşte, dar se şi degustă. Oamenii din branşă spun că nu e bine să vorbeşti despre vin dacă nu ai un pahar în mână. Pahar plin! Dar ce e vinul, dincolo de mentalităţi şi prejudecăţi? „Vinul e un produs viu, în continuă schimbare. Trebuie să ştim ce vrem să bem", spune Ioan Buia, oenolog, membru al Asociaţiei Degustătorilor din România. Vrei să bei un vin proaspăt, sec? Alege o Fetească Regală, o Fetească albă sau Riesling Italian. Vrei un vin demisec? Alege Sauvignon Blanc sau Muscat Ottonel ori Pinot Gris. Vrei un vin vechi? „Neapărat să fie din podgorie renumită", atrage atenţia Ioan Buia. Un vin sec şi vechi - Pinot Gris. Vin demidulce, vechi - Fetească albă, Tămâioasă, Grasă. Vinul alb, tânăr, trebuie să aibă culoarea galben-verzui. Vinul alb, vechi, să fie galben-auriu. Vinul roşu, tânăr - rubiniu deschis. Roşu şi vechi - rubiniu închis. Ce e vinul? - am întrebat un somelier, Răzvan Cruceanu, vicepreşedintele Organizaţiei Somelierilor din România. Apropo de somelieri, ei sunt „specialişti în gastronomie care se ocupă de asocierea preparatelor culinare cu vinurile, cu băuturile fine, cu trabucurile fine", sună definiţia. Să ne întoarcem la vin - „Vinul face parte din masa noastră. Vinul are aceeaşi pondere ca şi mâncarea", zice Răzvan