Coreea de Sud şi oficialii americani se tem de o eventuală pregătire a Coreei de Nord a celui de-al treilea test atomic, care să conincidă cu lansarea unei rachete cu rază lungă.
Coreea de Nord a instalat deja pe platformă o rachetă despre care susţine că ar urma să lanseze un satelit pe orbită la jumătatea lunii aprilie, pentru a celebra 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul naţiunii.
Însă Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite contestă această mişcare, argumentând că astfel Coreea de Nord urmăreşte să efectueze un al treilea test nuclear subteran, sub perdeaua lansării unui satelit.
Un oficial anonim din cadrul serviciul de informaţii din Coreea de Sud a spus despre Coreea de Nord că a săpat un tunel în apropiere de graniţa chineză, într-o zonă în care a testat bombe nucleare în 2006 şi 2009. Un alt oficial din Ministerul Apărării a spus că este posibil ca ţara să adopte aceeaşi strategie a în 2009, când lansarea unei rachete cu rază lungă a fost urmată de un test nuclear. Un astfel de test ar putea fi o demonstraţie de forţă a noului lider Kim Jong-eun.
Siegfried Hecker, un om de ştiinţă american, care a vizitat instalaţiile nucleare ale Coreei de Nord, susţine că Phenianul mai are nevoie de un singur test înainte de a-şi putea echipa rachetele cu arme nucleare. Totuşi, oficialii din securitate au constatat că Phenianul ar putea evita efectuarea unui al treilea test nuclear de teamă că îşi va diminua sctocurile de material fisionabil, care sunt estimate a fi suficiente doar pentru a construi câteva focoase nucleare primitive, scrie Financial Times.
La 9 octombrie 2006, Coreea de Nord a intrat în cercul restrâns al puterilor atomice militare prin efectuarea unui test nuclear, determinând ONU să impună sancţiuni împotriva Phenianului ca urmare a preocupării sale pentru arme atomice şi rache