In timp ce, in Romania, guvernantii incearca sa determine tinerii sa se intoarca la sate, in restul Europei se vorbeste despre faptul ca una din problemele economice ale tarilor aflate in criza o reprezinta tocmai faptul ca prea multi oameni stau "la tara".
Grecia si Portugalia, tari care au avut nevoie urgenta de imprumuturi financiare din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, sunt doua din cele mai rurale tari din UE.
Astfel, doar aproximativ 61 la suta din populatia fiecarei din cele doua state locuieste in zone urbane, potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite. Spre comparatie, in Franta, unul din cei mai mari producatori agricoli din uniune, 86 la suta din populatie traieste in orase.
Unde se afla Romania, din acest punct de vedere? Pe ultimul loc. Numai 53 la suta din romani locuiesc in orase.
De ce este acest lucru important? Deoarece exista o corelatie puternica intre urbanizare si produsul intern brut pe cap de locuitor, inca de la inceputul revolutiei industriale. Astfel, ideea ca, in Grecia, de exemplu, dar si in Romania, oamenii sa se intoarca la "munca pamantului" este reversul modului in care societatile dezvoltate au ajuns sa fie atat de dezvoltate si cu venituri mari pe cap de locuitor, potrivit analistilor de la Wall Street Journal.
Problema este legata de productivitate, unul din punctele cheie aduse in discutie de fiecare data cand este vorba si despre economia Romaniei. Agricultura este un sector unde se munceste greu, dar cu o productivitate redusa.
In Grecia, 12 la suta din forta de munca este angajata in astfel de activitati, iar, in Portugalia, 7 procente lucreaza in agricultura, domeniul forestier sau piscicol, potrivit datelor Eurostat. Acesta este un nivel mult peste media din zona euro, de 3 la suta.
In Germania, tara care a trec