Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia) au dovedit, dacă mai era nevoie, că sexul este "cel mai bun lucru care poate fi făcut", scrie Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă spun că reproducerea cu ajutorul unui partener - şi nu monoparentală, prin partenogeneză, aşa cum fac muştele sau alte insecte - ne ajută să evoluăm mai eficient decât celelalte specii, pentru că porţiunile deteriorate de ADN sunt eliminate în câteva generaţii.
Cercetătorii spun că acest lucru se întâmplă deoarece indivizii care moştenesc gene sănătoase evoluează rapid şi îşi transmit ADN-ul generaţiilor următoare, în timp ce indivizii mai slabi foarte probabil mor fără să-şi transmită genele mai departe.
Astfel, scoţienii spun că au reuşit să dovedească ştiinţific că reproducerea sexuală are beneficii mai mari pentru specii, pe termen lung, decât cea asexuală sau clonarea. Cercetătorii au studiat ADN-ul muştelor, care se reproduc prin partenogeneză, şi au stabilit că ADN-ul deteriorat se acumulează treptat, iar pe termen lung slăbeşte specia.
"În lumea animală, indivizii fac eforturi mari pentru a se reproduce. Asta arată cât de importantă este reproducerea sexuală pentru adaptarea speciilor şi eliminarea elementelor negative", a declarat dr. Penny Haddrill de la Universitatea din Edinburgh.
Daily Mail scrie că tehnicile de secvenţiere genetică au devenit din ce în ce mai sofisticate în ultimii ani, iar ele permit acum studierea întregului cod genetic al unei persoane şi explicarea defectelor cu care se naşte un bebeluş. Iar, în curând, fiecare om va putea să îşi salveze întregul cod genetic pe un stick USB, pentru sume pornind de la 727 de euro.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia) au dovedit, dacă mai era nevoie, că sexul este "cel mai bun lucru care poate fi făcut", scrie Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă spun că reproduce