Pe măsură ce prețul petrolului se menține la cote ridicate iar cererea pe piețele occidentale scade, rafinăriile sunt forțate să se închidă în lumea dezvoltată.
Sunoco, una dintre cele mai importante și vechi companii pe piața petrolului în Statele Unite, înființată acum 126 de ani, a decis să renunțe la rafinăriile proprii, această decizie fiind ultimul semn al schimbărilor care afectează piața țițeiului. Pe măsură ce consumul scade în lumea occidentală și crește pe piețele emergente, rafinăriile dispar, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citește ce sancțiuni noi vor risca țările care cumpără petrol din Iran
Află cele zece motive pentru care era dolarului se apropie de sfârșit
Răspunsul decidenților politici a fost previzibil: forări mai ample, sancționarea speculatorilor și încercarea de a atinge independența energetică. Cu toate acestea, însă, tranzacțiile pe piețele globale pe țiței, benzină sau păcură arată că, departe ca țările occidentale să devină din ce în ce mai independente din punct de vedere energetic, ele depind tot mai mult nu doar de țițeiul extras dar și de produsele rafinate în țările emergente.
Capacitatea de rafinare în occident, în scădere
Nu mai puțin de jumătate din rafinăriile de pe coasta de est a Statelor Unite vor dispărea în următorii ani. Exemplul Sunoco a fost urmat de ConocoPhillips, care încearcă să-și vândă rafinăria din Pennsylvania, rafinărie care și-a încetat activitatea de anul trecut. Conform Agenției Internaționale a Energiei (IEA), de la începutul crizei financiare, capacitatea de rafinare din țările occientale a scăzut cu peste 3 milioane de barili pe zi. În același timp, capacitatea de rafinare în țările emergente va fi crescut cu 6 milioane de barili pe zi la sfârșitul lui 2012.
Problemele din Statele Unite sunt aceleași în întreaga lume dezvolt