Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul de numire a lui Attila Korodi în funcţia de ministru al Mediului, urmând ca acesta să depună jurământul la Cotroceni la ora 19.30.
Deputatul UDMR Attila Korodi a fost propunerea conducerii UDMR pentru ministerul Mediului, după demisia săptămâna trecută a lui Laszlo Borbely. Propunerea a fost înaintată premierului Mihai Răzvan Ungureanu, Kelemen Hunor exprimându-şi speranţa că în această seară, cel mai târziu mâine, Korodi să fie instalat oficial în funcţie.
Attila Korodi a mai ocupat funcţia de ministru al Mediului pe finalul legislaturii trecute, între 2007 şi 2008. De acemenea, în perioada 2005-2007 a fost secretar de stat în acelaşi minister.
Attila Korodi s-a remarcat drept un opozant al proiectului minier de la Roşia Montană, fiind autorul deciziei de suspendare a procedurii de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, după ce o instanţă din România a anulat certificatul de urbanism obţinut anterior de companie. Pentru această decizie, Korodi a fost dat în judecată de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), procesul fiind încă în desfăşurare, chiar dacă reprezentanţii companiei au obţinut, între timp, reluarea procedurii. De curând, însă, RMGC a ajuns într-o situaţie aparent similară, fiindu-i anulate o serie de acte pe baza cărora au fost obţinute mai multe documente necesare demarării proiectului.
Odată cu revenirea la Mediu, Korodi ar putea să ia o decizie similară celei din 2008, atunci când a blocat procedura de evaluare. Între timp, Comitetul de Analiză Tehnică din Ministerul Mediului a ajuns aproape de finalul procedurii de avizare, companiei fiindu-i necesar un aviz pentru devierea râului Corna şi alte câteva documente de la Ministerul Culturii, pentru ca apoi să aştepte răspunsul referitor la acordul de mediu.
Mai multe surse politice au declarat, anterior d