Pentru ca mielul de criză de la masa de Paşte să nu fie câine anul acesta, avem la dispoziţie toate caracteristicile care să ne ajute să facem diferenţa între carnea de oaie şi cea de Grivei, după comparaţia prezentată de Prefectura Municipiului Bucureşti, în ghidul consumatorilor pentru cumpărăturile de sărbători.
Între îndrumările utile care ne arată cum să cumpărăm alimentele proaspete de Paşte, sunt de reţinut, de preferat – înainte de a cumpăra, semnele care indică dacă avem în faţă carne de miel sau de câine, atât după aspectul cărnii, cât şi al carcasei.
Diferenţele între carcasele de miel şi de câine:
• Câinele are configuraţia corpului şi musculatura mai lungi şi mai subţiri, pe când carcasa de oaie este mai scurtă;
• Grăsimea se depune şi sub piele la carcasa de oaie, iar la câine – nu;
• Capul de miel are dinţi incisivi, în faţă, numai pe maxilarul inferior, pe când câinele are pe ambele, colţii mari sunt greu de confundat;
• Oaia are 5 vertebre sacrale, iar câinele are doar 3; în plus, osul sacrum (al bazinului) este lung la ovine, faţă de al câinelui, care este scurt şi aproape pătrat;
• Mielul nu are fibulă la picioarele din spate, câinele are acest os al gambei;
• Ficatul de miel are 4 lobi, iar cel de câine are 6.
Carnea de miel dezosată diferă de cea de câine prin:
• Mirosul înţepător este caracteristic cărnii de oaie;
• Grăsimea de miel este albă, tare şi sfărâmicioasă, uscată, pe când cea de câine este moale, untoasă, de culoare alb-cenuşie;
• Carnea de oaie este roşie, nuanţele de culoare diferă în funcţie de vârstă, şi este cu atât mai deschisă cu cât animalul este mai tânăr; are fibre musculare fine şi dense, apropiate între ele, cu un aspect compact; carnea de câine are culoarea roşu-închis, fibra musculară este fină şi consistenţa – moale.
Pentru carnea cumpărată din