În Franţa, pe fondul campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale, sondajele pun în lumină faptul că extrema dreaptă este sprijinită de un important electorat tânăr.
Aproximativ un sfert din electoratul având tranşa de vârstă 18-24 de ani ar fi gata să voteze cu Marine Le Pen la primul tur de scrutin al prezidenţialelor. Iată ce rezultă dintr-un sondaj publicat de ziarul Le Monde. Altfel spus, tinerii cuprinşi în această categorie sunt mai atraşi de discursul extremei drepte, decât de cel al socialiştilor.
În virtutea aceluiaşi sondaj, doar 25% dintre ei par să fie simpatizanţi ai Partidului Socialist şi al candidatului socialist la prezidenţiale, François Hollande, iar în ce-l priveşte pe Nicolas Sarkozy, pentru el ar urma să voteze doar 17% dintre tinerii având între 18 şi 24 de ani. Pentru Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, se exprimă 16%, iar pentru centristul François Bayrou, doar 11 procente.
Mai rămâne întrebarea: cu ce-i atrage Frontul Naţional pe aceşti tineri? S-ar părea că ei o apreciază sincer pe Marine Le Pen. Ea apare în ochii lor ca un candidat antisistem şi ca unul care denunţă elitele. Ei mai sunt atraşi şi de un anumit discurs republican al lui Marine Le Pen, care apără cu îndârjire laicitatea şi denunţă cu tot atâta îndârjire apariţia unor "ghetouri islamiste" în Franţa.
Potrivit unui specialist în extrema dreaptă, Sylvain Crépon, care se exprimă tot în Le Monde, mulţi tineri simpatizanţi ai Frontului Naţional recunosc că n-ar fi îndrăznit să se apropie de acest partid, dacă Jean-Marie Le Pen ar fi rămas liderul său. Prin provocările sale, fostul lider al extremei drepte crea un fel de barieră, care a dispărut însă odată cu preluarea şefiei de către fiică.
Interesant este şi profilul social al acestor tineri. Ei provin mai ales din rândurile claselor modeste şi dintr-un sector privat mereu angoasat de