Cel puţin aceasta relevă studiul „Probleme cu caracter juridic ale populaţiei din Republica Moldova cu soluţii şi fără" prezentat astăzi de către reprezentanţii Fundaţiei Soros-Moldova.
Potrivit sondajului unul din cinci moldoveni s-a confruntat cu cel puţin o problemă civilă sau administrativă gravă şi greu de rezolvat în justiţie, în ultimii trei ani şi jumătate. Dintre aceştia15% susţin că au avut probleme juridice cu vecinii. De cele mai multe ori conflictele sunt cauzate de copacii care acoperă casa, depozitărea deşeurilor neautorizate sau gălăgia acestora.
Şi situaţiile legate de relaţiile din familie sau de drepturile consumatorului sunt printre problemele de top ce-i supără pe moldoveni. În aceste cazuri, 26% dintre participanţii au menţionat că întâlnesc probleme juridice atunci când vor să-şi înregistreze căsătoria sau când divorţează. În acelaşi timp peste 63% dintre respondeţi se plâng de calitatea produsului sau a serviciului, încălcarea termenului de livrare sau executare, dar şi preschimbarea bunurilor. Atunci când este vorba de probleme legate de terenuri, cei mai mulţi- peste 17% spun că au avut dificultăţi juridice la vinderea sau cumpărarea terenurilor, arendarea acestora sau înregistrarea.
Femeile anunţă mai des problemele cu implicaţii juridice
Acelaşi studiu relevă că de cele mai multe ori, femeile sunt cele care raportează problemele legale. „Femeile au mult mai des probleme cu relaţiile în familie, protecţia sicială, conflicte cu vecinii sau probleme medicale. Bărbaţii sunt mai predispuşi să raporteze problemele legate de daune şi de servciile publice", se explică în studiu. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 26-45 de ani sunt predispuse să aibă cele mai multe probleme.
„În această perioadă riscul ca ceva să meargă prost, creşte. În acest interval de vârstă oamenii se căsătoresc, divoreţează, îşi schimbă locul de m