Franta a remarcat indeplinirea criteriilor tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen, insa astepta rezultate concrete privind combaterea coruptiei, rezultate ce constau in condamnari ferme, descurajante in viitor, pentru cei care le comit, a spus ambasadorul Philippe Gustin. Suspiciunea de coruptie a dus la reguli stricte pentru fondurile europene, care ingreuneaza absorbtia acestora, crede diplomatul francez.
Vezi in text ce spune ambasadorul Philippe Gustin despre faptul ca ambasadorul olandez nu a fost primit la Cotroceni pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.
Despre aderarea la Schengen si problema romilor
Trebuie sa fac inca de la inceput o precizare juridica. Decizia in privinta aderarii Romaniei la Schengen este una colectiva, a tarilor membre care fac parte din spatiul Schengen. Ea va fi luata pe baza indeplinirii criteriilor tehnice, dar si pe baza evolutiilor legislative si de reglementare, precum si a rezultatelor care deriva din aceste evolutii.In toate aceste domenii Romania a facut progrese remarcabile. Astazi asteptam rezultate concrete pe teme sensibile, precum coruptia, crima organizata, asteptam asadar condamnari ferme ale autorilor acestor infractiuni.Va reamintesc ca Franta si Germania au propus un compromis pentru intrarea in etape in Schengen a Romaniei si Bulgariei, iar acest compromis este inca in vigoare.Subiectul Schengen mi se pare mai mult o preocupare a mediului politic si mediatic, media facand din acest subiect un simbol, dar nu cred ca este principala preocupare a romanilor, de altfel nici francezii nu sunt, iar aici vorbesc despre opinia publica.
Despre problema privind romii: Cred ca trebuie sa fim foarte exacti privind natura acestei probleme. Ceea ce se afla in discutie este actiunea grupurilor pe teritoriul francez, dar si european, care actioneaza intr-un mod foarte org