Dacă vrei să începi o afacere în turismul rural, poți obține finanțare nerambursabilă pentru construcția unei cabane, pensiuni sau camping, dar și pentru crame, restaurante sau spații de agrement.
Cârcotaşul Mihai Găinuşă este unul dintre beneficiarii banilor europeni. Folosind fonduri nerambursabile, a construit, în urmă cu câțiva ani, o pensiune în județul Prahova. „Am ridicat la Cheia o pensiune cu opt camere, accesând fondurile SAPARD.
La o jumătate de an după ce am depus cererea, a sosit prima tranşă de bani. Nu a fost uşor. Ne-am izbit de birocraţia de la noi, care s-a suprapus peste cea europeană. Au fost multe nopţi nedormite şi multe drumuri la Târgovişte, unde era oficiul care gestiona fondurile pentru zona respectivă“, ne-a spus Găinuşă. Acesta susţine că cele 80.000 de euro primite din fondurile de preaderare au reprezentat numai o treime din investiţia totală. „Fiindcă nu ştiam care sunt cheltuielile eligibile, ne-am trezit că trebuie să scoatem mai mulţi bani din buzunar decât am planificat“.
Acum a aflat că s-a ivit o nouă oportunitate de finanțare și s-a dus la Târgoviște să se intereseze cum poate obține fonduri pentru extinderea și modernizarea pensiunii, dar și pentru construirea unor spații de agrement. „M-am lăsat păgubaș pentru că ar fi trebuit să îmi schimb sediul social al firmei. E adevărat că acum finanțarea este mai consistentă. Înainte se putea lua cel mult 100.000 de euro, iar acum suma s-a dublat. Însă și condițiile pentru obținerea finanțării sunt mai complicate“, spune "cârcotașul".
Ce se finanțează
Persoanele fizice și microîntreprinderile, inclusiv start-up-urile, pot obține finanțare pentru construirea unei structuri de primire turistice în mediul rural (maximum 15 camere) sau pentru extinderea și modernizarea celei existente, indiferent dacă este vorba de pensiuni, vile, cabane, campinguri, sate