Gruparea falsificatorilor de acte de studii şi cărţi de muncă judecată la Tribunalul Alba pentru infracţiuni pentru care se pot aplica pedepse până la 20 de ani de închisoare şi-au găsit intermediari în rândul clienţilor. Unul dintre aceştia este Florica Costea din comuna Scărişoara, cunoscută şi ca „Plăcintăreasa“.
Femeia are 53 de ani şi este beneficiara unor dosare de pensie falsificate de gruparea infracţională. „A recrutat şi clienţi (beneficiari) din judeţul Alba, zona Munţilor Apuseni, pentru gruparea infracţională. Aduna de la aceştia documentele necesare falsificării şi sumele de bani pe care le transmitea către inc. Toma Constantin. Între beneficiari se numără Ivan Valeria, soţii Purda, Paşca Vasile, Borteş Nicolae şi Costea Nicoleta Liliana. Din declaraţiile inc. Toma Constantin reiese că învinuita ar fi recrutată mult mai mulţi clienţi pentru gruparea infracţională“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT. Femeia a fost trimisă în judecată pentru patru infracţiuni: sprijinire grup infracţional nestructurat, tentativă la înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (6 acte materiale), instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (2 acte materiale).
Refuzată la pensie
Costea Florica a solicitat în două rânduri în cursul anului 2010, înscrierea la pensie în baza unor dosare de pensie falsificate de către inculpatul Toma Constantin şi complicii săi. Prima cerere de pensionare a fost înregistrată la Casa de Pensii Publice Alba cu nr. 8395 din data de 26.08.2010, fiind respinsă prin decizia nr. 12473/29.10.2010.
La acest dosar de pensionare au fost depuse două adeverinţe de vechime în muncă false, una cu nr. 214 datată de falsificatori 21.01.1993, potrivit căreia înv. Costea Florica a fost angajată a Întreprinderii Farmaceutica de Stat Deva, începând