Proprietarii de case naţionalizate primesc o lovitură de la Guvern: statul va plăti ca despăgubiri doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată de 10-12 ani. Documentul este nedrept şi va provoca discriminări, spune la RFI avocatul specializat în restituiri Adrian Vasiliu.
Prevederile privind despăgubirile acordate proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist se regăsesc într-un proiect de lege, care urmează a fi supus dezbaterii publice şi trimis apoi Parlamentului.
"Atât îşi permite statul să aloce", susţine preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danielescu.
Avocatul specializat în restituiri Adrian Vasiliu spune că proiectul poate să creeze discriminări.
"Acordarea unor despăgubiri de numai 15% din valoarea bunurilor, în timp ce până acum s-a practicat o despăgubire pentru alte persoane, care au avut norocul, să zicem, să li se rezolve mai repede cererile de 100% şi eşalonate pe un număr aşa de mare de ani este într-adevăr o nedreptate şi este o discriminare până la urmă", crede Vasiliu.
Proiectul Guvernului mai arată că statul nu va mai restitui proprietăţile în natură, ci doar va plăti despăgubiri.
"Asta înseamnă că situaţia este şi mai gravă din punct de vedere al tratamentului discriminatoriu. Foarte multe imobile nu vor mai fi restituite în natură, chiar dacă ele sunt încă în patrimoniul statului şi ar putea fi date proprietarilor de drept. Asta chiar că mă uimeşte, pentru că restituirea în natură a bunurilor era măsura cea mai corectă, din punct de vedere chiar al finanţelor statului, care era degrevat de plata unor despăgubiri. Înţeleg, valoarea bunurilor în natură care nu se mai restituie probabil că-i mai mare decât despăgubirea care se acordă şi aici statul face o nouă expropriere de fapt şi câştigă în defavoarea proprietarilor diferenţa de preţ", ma