Toți ne întrebăm oare cât ar trebui să câștigăm ca să fim fericiți. Poate câteva sute în plus la salariu, poate câteva mii? Sau este fericirea ceva neprețuit, care nu se măsoară în bani?
Conform unui studiu realizat de Angus Deaton, profesor de economie la Princeton, și de faimosul psiholog Daniel Kahneman, studiu apărut în publicația financiară „Wall Street Journal”, fericirea este cât se poate de materială și își are echivalentul în dolari: 75.000 de dolari pe an, nici mai mult, nici mai puțin, pentru a te simți satisfăcut, zi de zi, an după an.
Studiul observă că, din momentul în care intrăm pe piața muncii, fericirea fiecăruia tinde să crească pe măsură ce câștigăm din ce în ce mai mulți bani, până când atingem salariul de 75.000 de dolari pe an. Orice creștere ulterioară se reflectă doar la nivel material și nu la nivelul fericirii individuale.
Sentiment de realizare profesională
Acest lucru nu înseamnă, însă, că multimiliardarii și cei săraci lipiți au același nivel de nefericire. A avea mulți bani crește sentimentul de realizare profesională. Conform studiului, persoanele care câștigă 160.000 de dolari pe an se declară mult mai satisfăcute în general decât cele care câștigă doar 120.000 de dolari pe an, și așa mai departe.
„Orice câștig peste 75.000 de dolari pe an nu va îmbunătăți dispoziția zilnică a acelei persoane, darîi va oferi impresia că are o viață mai bună”, a declarat Deaton pentru Associated Press. „Ca economist, am considerat întotdeauna că banii sunt benefici pentru viața omului și mă bucur să găsesc și dovezi în această privință”, a adăugat acesta.
Rezultatele acestui studiu sunt fascinante, în special în contextul acestei ere controversate și materialiste. Totuși, acestea ar putea varia în funcție de oraș, țară sau continent. În fond, nu poți să îți permiți la fel de multe cu 75.000 de dolari pe an dacă