Una dintre cele 15 acvile din Făgăraş monitorizate prin satelit în cadrul unui proiect european, s-a întors ieri în România după o călătorie până în Africa de Sud şi înapoi.
România are aproximativ 2.300 de perechi de acvile ţipătoare mici, aproape o treime din numărul acestor păsări la nivel mondial. Fiind în pericol de dispariţie, acvilele sunt monitorizate metru cu metru. Tocmai de aceea s-au montat, încă din 2010, transmiţătoare satelitare. În acest scop au fost alese 15 exemplare. Proiectul este derulat de Societatea Ornitologică Română, în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii „Grupul Milvus" şi Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu, sub egida LIFE. Proiect din bani europeni - 1,8 milioane de euro - presupunând, între altele, amenajarea de platforme pentru cuiburile acestor păsări sau izolarea a cel puţin 1.500 de stâlpi de înaltă tensiune. Pentru ca vieţuitoarele să nu mai fie în pericol de electrocutare.
Primele victime din acest an
Vestea mai puţin bună este că numai zece acvile mai au în acest moment transmiţătoarele active. Ceea ce înseamnă că celelalte cinci păsări ar putea să fie moarte. Se ştie deja de soarta a două dintre ele - una a murit în Egipt, intoxicată, alta a fost ucisă de oameni, cel mai probabil tot în Africa, conform celor spuse de biologul Alida Barbu, de la Societatea Ornitologică Română. Transmiţătoarele satelitare sunt folosite tot mai mult de oamenii de ştiinţă, pe plan mondial, pentru a se vedea exact traseul păsărilor migratoare, locul în care cuibăresc, pericolele de pe drum. Un asemenea aparat, montat pe corpul înaripatei, transmite poziţia păsării, din două în două ore, cu o eroare de numai 18 metri. În cazul acvilei ţipătoare mici, semnalul transmiţătorului ajunge la sateliţii NOAA, iar de acolo spre un centru de prelucrare a datelor din Toulouse. La rândul lor, francezii