Un exemplar dintr-o carte tipărită în anul 1543 a fost găsit din întâmplare în urmă cu câteva zile în depozitul de carte al Bibliotecii Academiei din Cluj Napoca. Cele două exemplare din "De revolutionibus orbium coelstium", scrisă de celebrul Nicolaus Copernic, fac parte din ediţia princeps, fapt ce le face şi mai valoroase.
Directorul Ioan Chindriş arată valorosul exemplar, care se identifică cu începuturile tiparului în epoca modernă
Sursa: Mihai Şoica
UPDATE. Cărţile lui Nikolaus Copernic, găsite la Cluj, sunt atât de valoroase încât nu pot fi estimate în bani. Profesorul universitar, Gheorghe Stratan, cel care a descoperit primul exemplar din cartea "De revolutionibus orbium coelestium", spune că adevărata valoare a acestuia poate fi dată doar de piaţă.
"Eu ştiu că la o licitaţie care s-a derulat la New York un astfel de volum s-a vândut cu peste 2.2 milioane de dolari. Volumul descoperit de mine în 2009 este şi mai valoros deoarece în aceleaşi coperţi mai există încă o lucrare importantă. Este vorba despre o lucrare de astronomie scrisă de Giorgio Agricola, care doar ea valorează un milion de dolari. Eu estimez că cele două cărţi valorează undeva la 3,5 milioane de dolari. Aici nu mă refer la al doilea exemplar din lucrarea lui Copernic, descoperit zilele trecute, tot la Cluj", spune profesorul universitar Gheorghe Stratan.
O simplă verificare a gestiunii
Directorul bibliotecii, Ioan Chindriş a povestit cum a fost descoperit din greşeală, al doilea exemplar din această carte foarte rară. În lume, din ediţia princeps mai există câteva zeci de bucăţi. "Absolut din întâmplare. Al doilea exemplar a fost găsit de colegul nostru, Bogdan Crăciun, şeful colecţiilor speciale. Pe noi ne interesa cota cărţii. Am vrut să vedem dacă gestiunea este acoperită. Într-o zi a venit la mine şi mi-a spus: uitaţi, mai avem un Copernic", spune r