Reprezentanţii Pentagonului au dat undă verde concursului pentru alegerea echipei care va realiza roboţi pentru zonele de dezastru. Oficialii americani doresc „roboţi adaptabili, care să aibă abilitatea de a folosi „unelte umane”, precum arme sau autovehicule”, relatează BBC News.
Echipa care va reuşi să realizeze această tehnologie va primi un premiu de 2 milioane de dolari. Competiţia va începe în luna octombrie.
Inginerii, dezvoltatorii de jocuri pe calculator şi experţii din domeniul roboticii sunt aşteptaţi să ia parte la competiţie.
Americanii nu au fost primii care au folosit roboţi în zonele de dezastru. După catastrofa din 2011 de la centrala nucleară Fukushima, autorităţile japoneze au trimis vehicule fără pilot şi roboţi în zona afectată de radiaţii.
Armata americană a folosit roboţi în războaiele din Afganistan şi Irak pentru a dezamorsa bombe şi pentru a evacua clădiri aflate în pericol de explozie.
Specialiştii Pentagonului consideră însă că roboţii deja existenţi nu sunt suficient de performanţi şi doresc dezvoltarea acestei tehnologii.
„Adaptabilitatea este esenţială pentru că nu ştim unde se va produce următorul dezastru” a declarat Gill Pratt, managerul programului.
„Programul face parte din „maşina de război” americană. Chiar dacă roboţii pot avea şi aplicaţii civile, această tehnologie ne apropie, în mod evident, către automatizarea şi industrializarea războaielor”, este de părere Noel Sharkey, professor la Universitatea din Sheffield.
Reprezentanţii Pentagonului au dat undă verde concursului pentru alegerea echipei care va realiza roboţi pentru zonele de dezastru. Oficialii americani doresc „roboţi adaptabili, care să aibă abilitatea de a folosi „unelte umane”, precum arme sau autovehi