Pentru masa de Paşte, atenţia noastră se concentrează în special pe felurile de mâncare şi deserturile pe care urmează să le servim: drob, friptură de miel, cozonac sau pască. Uităm însă că este nevoie şi de un vin bine ales care să pună şi mai mult în valoare gustul acestor preparate.
Septimiu Crişan, somelier consultant, a făcut pentru cititorii gândul câteva recomandări în ceea ce priveşte vinurile pe care putem să le servim la masa de Paşte. "Mâncarea trebuie să se combine perfect cu vinul, care nu trebuie să fie o anexă a mesei, ci o parte a ei", spune specialistul.
Cum carnea de miel este una destul de grea, somelierul recomandă ca masa de prânz să înceapă cu o salată - foarte bună pentru digestie - care se asociază foarte bine cu un vin roze. În cazul în care obişnuiţi ca înainte de friptură să mâncaţi o ciorbă, luaţi în calcul varianta unei salate între cele două feluri de mâncare sau, cel puţin, asocierea cu carnea de miel.
Pentru friptura de miel, este recomandat un vin roşu, exclusiv sec, cabernet sauvignon sau merlot, vechi de 3-5 ani, chiar dacă puteţi continua şi cu cel roze. "Vinul nu trebuie să fie însă foarte vechi, foarte corpolent. Este bine ca vinul să fi fost maturat la barique, acel recipient din lemn de stejar, care împrumută vinului aromele terţiare şi care se adaugă celor primare - provenite de la boabele de strugure - şi celor secundare, născute în timpul fermentaţiei", explică Septimiu Crişan, care subliniează faptul că amestecul a două-trei feluri de vin nu reprezintă o problemă, atâta vreme cât cantitatea nu depăşeşte un pahar pentru fiecare fel de mâncare.
Dacă desertul pentru masa de Paşte este cozonacul, se poate continua cu vinul roşu de la friptură. Însă în cazul în care avem prăjituri cu cremă de ciocolată, somelierul recomandă un vin roşu dulce sau unul alb din aceeaşi categorie, dacă servim prăj