Principalii candidaţi de la alegerile prezidenţiale din Franţa, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, se află într-un adevărat maraton pentru atragerea electoratului idecis, dar şi pentru a-i convinge pe francezi să "voteze util" de la primul tur. O idee care nu este deloc agreată de celelalte partide.
A vota "util" de la primul tur înseamnă practic a le cere francezilor să voteze chiar de pe 22 aprilie pentru unul sau altul dintre cei doi favoriţi. Ceea ce înseamnă mutarea bătăliei pe terenul clasic al vechilor diviziuni stânga-dreapta. Cel puţin un om suferă însă enorm din cauza acestei polarizări a peisajului politic francez: el este centristul François Bayrou. În urmă cu cinci ani, adică la alegerile prezidenţiale din 2007, programul său a fost sprijinit de un număr impresionant de alegători, centristul François Bayrou devenind al treilea om al prezidenţialelor, cu un scor situat în jur de 17% din voturi.
Acum, însă, francezii nu mai cred în iluzia sau în utopia “centrului” şi-l creditează la primul tur de scrutin, cu mai puţin de 10% din intenţiile de vot. François Bayrou este de fapt primul mare înfrânt al acestor alegeri, întrucât ideea sa este respinsă de electorat. Iar ideea sa, visul său, era tocmai depăşirea polarizării stânga-dreapta şi crearea unei mari forţe alternative de centru, capabile să dea noi răspunsuri francezilor, într-o nouă formă de abordare a spaţiului politic. El se luptă de altfel de ani de zile pentru această idee, motiv pentru care nu a acceptat niciodată nici o alianţă, nici cu stânga şi nici cu dreapta. Întreaga campanie a lui François Bayrou a fost agresivă şi critică la adresa lui Nicolas Sarkozy, dar şi a lui François Hollande. Pentru centristul Bayrou, atât Sarkozy, cât şi Hollande îi mint pe francezi şi promit lucruri irealizabile.
De notat însă că nici favoriţii nu încetează să se trateze reciproc de "ire