Creştinii ortodocşi prăznuiesc în Joia Mare spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos şi Cina Cea de Taină, când Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii cu pâine şi vin, ca jertfă nesângeroasă.
Tot în această zi, se rememorează rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor, punctul culminant fiind vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda Iscarioteanul, pe 30 de arginţi.
Slujbele din Săptămâna Patimilor continuă astăzi, în Joia Mare, de la ora 18.00, cu Denia celor 12 Evanghelii. Aceste slujbe de dinainte de Sărbătoarea Paştelui au început în seara de Florii, iar ultima va avea loc mâine-seară.
În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, la fel şi sâmbătă. Tot acum, preoţii scot Sfânta Cruce din altar în naosul bisericii şi fac pâinea de împărtăşanie pentru tot anul, pentru îngrijirea bolnavilor.
Joia Mare este şi ziua în care preoţii pregătesc Sfântul Mir, care este folosit la botezuri, pentru sfinţirea bisericilor şi a altarelor. Nu este obligatoriu să se sfinţească Mir în această zi, ci doar dacă preoţii consideră că nu le ajunge pentru restul anului. De asemenea, în Joia Mare, în unele mănăstiri există obiceiul ca stareţul să spele picioarele călugărilor, repetând simbolic gestul lui Iisus.
Patimile şi adormirea
În Vinerea Mare sunt amintite Patimile Mântuitorului şi nu se săvârşeşte Liturghia. Preoţii vor scoate din altar Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză reproducând punerea în mormânt a Domnului, vor înconjura cu el biserica, apoi îl vor depune pe Sfânta Masă din altar, unde va rămâne până la Înălţare.
Ziua de sâmbătă marchează îngroparea lui Hristos, iar seara începe slujba de Înviere, când preoţii vor spune: „Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le".
Prima zi de Paşte, ploioasă
În noaptea de Înv