Cu toate că moneda unică a Europei s-a apreciat substanţial de la începutul anului datorită rezolvării pentru moment a problemelor Greciei, cei mai precişi "prezicători" de pe piaţa valutară se aşteaptă la un declin de 5% al euro în faţa dolarului până la sfârşitul anului, ei anticipând că reducerile de cheltuieli la care s-au angajat state precum Spania şi Italia vor reîmprospăta forţa crizei datoriilor şi vor aduce regiunea în recesiune.
Analiştii Wells Fargo, cea mai mare bancă americană în funcţie de capitalizarea de piaţă, se aşteaptă ca euro să se deprecieze cu 5% în raport cu dolarul până la finalul acestui an, la 1,24 de dolari. Westpac Banking, una dintre cele mai mari bănci australiene, anticipează un curs de 1,26 dolari pentru un euro. Cele două instituţii au cele mai mici marje de eroare în prognosticurile pe care le-au făcut în ultimele şase trimestre, scrie Bloomberg.
"Unul dintre motivele pentru care euro s-a întărit a fost progresul făcut de europeni în lupta cu criza datoriilor şi o oarecare îmbunătăţire pe piaţa obligaţiunilor europene, dar ne apropiem de sfârşitul acestui val de optimism. Euro va slăbi, în condiţiile în care încetinirea creşterii economice sau chiar lipsa creşterii va afecta încrederea", a afirmat Nick Bennenbroek, şeful diviziei de strategie valutară a Wells Fargo.
Euro s-a întărit cu aproape 3% în primul trimestru, cea mai bună performanţă trimestrială din ultimele 12 luni care vine în condiţiile în care Grecia a obţinut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cel de-al doilea pachet de bailout, Atena a negociat cu succes cu creditorii privaţi cel mai mare schimb de obligaţiuni din lume, iar BCE a furnizat finanţare record băncilor din zona euro cu care s-a evitat apariţia unei noi crize financiare. Fondurile nu au ajuns însă în economia reală deoarece băncile au folosit banii în princ