Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a restaurat ceasul de buzunar care a aparţinut baronului cu acelaşi nume, guvernatorul Transilvaniei, după mai mult de 200 de ani de la moartea acestuia, piesa urmând să fie prezentată într-o expoziţie, pentru prima oară, la Luxemburg.
Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal, din colecţia muzeului sibian, a fost realizat într-un atelier elveţian de către ceasornicarul Isaac Ruegger din Geneva, între anii 1790-1800. Piesa are carcasa din aur şi un mecanism special, iar restaurarea a durat o lună, relatează Mediafax.
„Mecanismul constă din două părţi, un mecanism al ceasului propiu-zis şi un mecanism al muzicuţei pe principiul pianelor mecanice, adică are un tambur cu pieptene care, desfăşurat, derulează melodia preferată a baronului. Mecanismul permite ca muzica să poată fi declanşată de câte ori ar fi poftit acesta. Pentru restaurarea acestui ceas am lucrat într-o echipă pluridisciplinară: pentru mecanismul ceasului am apelat la un ceasornicar, decanul de vârstă al ceasornicarilor germani din Sibiu, iar pentru sticla de protecţie a cadranului, care era spartă, am apelat la artistul Ion Tămâian, care s-a ocupat personal şi a realizat-o dintr-o sticlă de cristal pe care a şlefuit-o“, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dorin Barbu, restaurator al Muzeului Naţional Brukenthal, care a realizat cheiţa pentru ceas, cea originală fiind pierdută.
Potrivit reprezentanţilor Muzeului Brukenthal, nu se ştie să mai existe în lume un ceas identic cu acesta. Ceasul va fi expus pentru prima oară la Luxemburg, în cadrul expoziţiei "Bruegel, Cranach, Titien, Van Eyck. Les Trésors de la collection Brukenthal“ care va avea loc în perioada 26 aprilie - 15 octombrie.
Expoziţia va mai cuprinde 94 de piese din diferite secţii ale muzeului, 41 de picturi, opt cărţi, zece gravuri, o litografie, o piesă de m