La Moscova, premierul Vladimir Putin, care începând cu 7 mai va redeveni preşedintele Federaţiei Ruse şi-a prezentat raportul anual în faţa Dumei. Discursul său este analizat cu atenţie în capitalele occidentale, întrucât Vladimir Putin s-ar putea să rămână interlocutorul lor până în anul 2024.
Vladimir Putin li s-a adresat ruşilor ca şi cum ar avea în faţa sa un bulevard larg pentru următorii 12 ani, fără nici o problemă majoră în ce priveşte exercitarea puterii. El îşi asumă un rol de protector, nu atât de “părinte al ruşilor” (pentru că este încă tânăr), cât de “frate mai mare”, pe care toată lumea se poate bizui. El a ţinut deci să-şi informeze concetăţenii că Rusia a ieşit victorioasă din criza economică, mai întărită în urma acestei încercări. “Rusia a traversat criza fără să cadă în capcana supraîndatorării, iar acum este singura ţară care se bucură de un excedent bugetar”, a spus Vladimir Putin.
Iată o lecţie adresată de fapt occidentalilor, pentru că şeful suprem de la Kremlin, dat fiind că se ştie contestat de o parte a populaţiei, îşi caută noi fundamente de legitimitate. Or, într-un moment când întreaga Europă se luptă încă pentru a ieşi din tunelul crizei, Vladimir Putin îşi arogă un fel de legitimitate economică. Si este adevărat că Rusia a înregistrat anul trecut o creştere economică de 4,3%, în special datorită creşterii preţurilor la petrol.
În discursul său de miercuri, Vladimir Putin a mai recunoscut că lucrurile nu au fost chiar atât de simple la recentele alegeri, ba chiar că unele tensiuni şi-au pus marca asupra scrutinului. El este confruntat de altfel cu o grevă a foamei declanşată de un grup de opozanţi în oraşul Astrahan, unde fraudele s-au dovedit a fi mai grosolane şi mai grave decât în alte regiuni ale ţării. Greviştii în frunte cu unul dintre liderii partidului de Opoziţie “Rusia justă” cer noi alegeri regionale.