Comisia pentru elaborarea codului electoral a decis ieri că jumătate dintre viitorii parlamentari vor fi aleşi prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate, pe listă.
Parlamentarii au făcut, ieri, primul pas spre schimbarea legii electorale, adoptând un nou proiect în comisia de resort. „Grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, jumătate dintre parlamentari să fie aleşi prin uninominal majoritar, iar jumătate pe o listă de compensare", a anunţat Sulfina Barbu (PDL), şefa Comisiei de cod electoral.
Ea a explicat că acest sistem de vot mixt a întrunit 13 voturi „pentru", fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au întrunit numărul de voturi. PDL şi USL au susţinut varianta de vot uninominal majoritar, dar cei de la UDMR şi minorităţi nu au fost de acord cu această propunere, a afirmat Sulfina BArbu.
În realitate, propunerea votului uninominal pur a întrunit doar şapte voturi din 13, în condiţiile în care deciziile se iau cu o majoritate de 11 voturi.
Au votat „pentru" Valeriu Zgonea, Ilie Sârbu, Mircea Duşa (PSD), Puiu Haşotti, Victor Paul Dobre (PNL), Sergiu Andon (PC) şi Sulfina Barbu (PDL).
Împotrivă au fost Florian Staicu (PDL), Eugen Nicolicea şi Şerban Mihăilescu (UNPR), Almos Albert şi Marton Arpad (UDMR) şi Varujan Pambuccian (minorităţi).
Numărul de parlamentari va fi decis de comisie săptămâna viitoare. S-a vehiculat reducerea numărului de parlamentari de la 471 la aproximativ 400: 300 de deputaţi şi 100 de senatori.
Ce înseamnă sistemul de vot mixt
Dacă propunerea va fi votată şi de plenul Parlamentului, noul sistem va putea fi aplicat la alegerile parlamentare din noiembrie. Care va fi procedura folosită? România va fi împărţită într-un număr de colegii egal cu jumătate din num