Un scandal din 2010 revine în actualitate în Coreea de Sud cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, după ce noi documente indică implicarea preşedintelui Lee Myung-bak într-o serie de interceptări ilegale comise de apropiaţi ai săi.
După cum constată cotidianul american The New York Times, scandalul care ar putea duce la demisia preşedintelui sud-coreean are multe din ingredientele celebrei afaceri Watergate, în urma căreia Richard Nixon a devenit, în 1974, primul preşedinte american care şi-a înaintat demisia: „Înregistrări ilegale, o tentativă de muşamalizare, distrugerea dovezilor, arestarea unor apropiaţi ai preşedintelui - precum şi întrebarea ce a ştiut acesta".
La baza scandalului se află Consiliul de etică al biroului premierului, însărcinat cu monitorizarea funcţionarilor publici în cazuri de corupţie. Şapte membri ai consiliului au fost condamnaţi, cu doi ani în urmă, pentru interceptarea ilegală a unor convorbiri telefonice: cei ascultaţi erau un om de afaceri care postase un videoclip în care era ridiculizat preşedintele Lee şi soţia unui deputat din partidul de guvernământ. Consilierii au fost acuzaţi, de asemenea, de distrugerea unor documente cu puţin timp înainte ca procurorii să descindă în birourile lor. În ciuda condamnărilor, procuratura nu reuşise să determine nici amploarea operaţiunilor, nici la ordinul cui avuseseră loc acestea.
Sex şi trafic de influenţă
Ancheta a fost însă redeschisă după ce, la sfârşitul lunii martie, reporteri ai postului naţional de televiziune, KBS, au postat pe internet o parte din documentele prezentate de procuratură în timpul procesului; din acestea reieşea că numărul victimelor înregistrărilor ilegale era mult mai mare decât se afirmase iniţial, şi că printre acestea se numărau nu numai funcţionari publici ci şi politicieni, jurnalişti, sindicalişti şi membri ai unor ONG-uri.