Analistul financiar de la Transilvania Capital se aşteaptă la scăderi începând cu această primăvară
Ieri la Bursa de Valori Bucureşti am consemnat a opta şedinţă consecutivă de scăderi pe cele mai lichide titluri şi pe acţiunile din segmentul financiar. Declinul pieţei a fost modest, sub un procent, însă interesul scăzut s-a reflectat şi la nivelul lichidităţii, piaţa regular consemnând un rulaj de numai 13,85 milioane lei, asigurat în proporţie de aproximativ 60% de trei emitenţi.
Radu Ciofu, analist financiar la Transilvania Capital şi fondator al website-ului profitbursier.ro, a declarat pentru Curierul Naţional că această alunecare a cotaţiilor este influenţată de evoluţia pieţelor internaţionale, dar are la bază şi un factor intern. "În România, ştirile pozitive s-au terminat. Ba chiar aşteptările nu mai sunt bune", a spus Ciofu, adăugând că această percepţie îi determină pe investitori să nu mai intre la cumpărare.
Cea mai bună lichiditate în şedinţa de ieri, cu transferuri însumând 4,63 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au pierdut 0,52%, până la preţul de 0,5715 lei/acţiune. Pe locul doi în topul rulajelor, cu schimburi totalizând 2,43 milioane lei, s-au situat titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborât marginal, cu 0,15%, până la nivelul de 0,6805 lei/acţiune. În rest, SIF Oltenia (SIF5) a fost singurul emitent care a reuşit să mai adune tranzacţii mai mari de un milion de lei.
Lipsa cumpărătorilor, dublată de faptul că sunt unii investitori mari care doresc să iasă de pe titluri fără a avea unde să descarce pachetele, contribuie la această tendinţă descendentă a pieţei, a explicat Ciofu. El spune că şansele sunt mai mari ca, în următoarele două săptămâni, Bursa să aibă o evoluţie laterală aşteptând terminarea perioadei raportărilor din SUA şi decizia de politică monetară a Rezerve