Ouăle cumpărate gata vopsite de la supermarket, mielul de la firmele de catering şi chiar curăţenia făcută de profesionişti ne îndepărtează de tradiţia de a face pregătirile de Paşte în familie.
Vremurile când, în Joia Mare, se vopseau în roşu ouăle de Paşte au apus de mult. În case nu mai miroase a cozonac proaspăt şi nici cei mici nu se mai afundă cu mâinile până la coate în aluatul bunicii.
În noaptea de Înviere, în casă nu răzbate mirosul de miel din cuptor, ci, cel mult, sunetul cuptorului cu microunde. Asta pentru că produsele gata preparate sunt foarte tentante pentru cei în criză de timp.
Astfel, cei care muncesc până în prag de Sărbătoare şi nu găsesc timpul necesar să gătească, pot totuşi să-şi umple masa cu bucate tradiţionale, apelând fie la firmele de catering, fie la produsele gata preparate din supermarket. Asta mai ales că, în ultimii ani, rafturile din supermarket dedicate ouălelor gata vopsite şi cozonacilor „ca la mama acasă" s-au înmulţit considerabil.
Pentru cei cu un buget redus şi cu puţin timp la dispoziţie pentru pregătirea mesei de Paşte, există varianta produselor din supermarketuri. Aici pot găsi atât cozonac, pască şi ouă deja vopsite, cât şi mâncare gătită. Avantajul, spun cei în cauză, îl reprezintă faptul că marile magazine îşi prelungesc programul în perioada sărbătorilor astfel că şi întârziaţii îşi pot face aprovizionarea din timp.
„Prefer să merg la un hipermarket şi să-mi cumpăr cam tot ce-mi trebuie. Pot să merg şi spre miezul nopţii, iar diferenţele de preţ nu sunt foarte mari, ba chiar un cozonac e mai ieftin la magazin decât dacă ţi-l faci tu acasă. E adevărat că nu are acelaşi gust, dar este un risc asumat", este de părere Elena Mihai (29 de ani), traducător în Capitală.
Cozonaci „după reţeta bunicii"
Pentru cei care beneficiază de un buget mai generos, firmele de catering reprez