Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis ca fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi celelalte patru persoane acuzate alături de ei să fie cercetaţi în stare de libertate, instanţa respingând propunerea DNA de arestare a lor.
Totuşi, miercuri, judecătorii CAB au decis ca măsură preventivă obligarea de a nu părăsi ţara, timp de 30 de zile, în cazul secretarului de stat Ioan Andreica, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Ioan Claudiu Sabău şi a lui Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica.
Astfel, toţi cei şase acuzaţi au această interdicţie.
Tribunalul Bucureşti stabilise această măsură preventivă doar pentru Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, şi Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut arestarea preventivă a celor şase, propunere respinsă de judecători.
Acuzarea a arătat, marţi, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB), că Ioan Andreica se implica în diverse solicitări ale membrilor grupului infracţional din care făcea parte, cum ar fi una pentru scutirea de la plata unei amenzi de circulaţie, dovedită de două interceptări.
Anchetatorul le-a arătat magistraţilor CAB că judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a înlăturat nejustificat o mare parte din probele aduse în acuzarea inculpaţilor din acest dosar. Concret, a arătat procurorul DNA, "faptul că DNA nu a început urmărirea penală pentru 20.000 de euro este o critică nefondată, întrucât instanţa se referă la infracţiuni, nu la fapte, şi înlătură nejustificat probele".
Procurorul a explicat că, o dată petrecută acceptarea, fapta de trafic de influenţă există, şi că nu era atât de relevant, la acest moment, dacă s-a început urmărirea penală şi pentru