Producătorii români care deţin noi exploataţii pot solicita cotă de lapte, în funcţie de finalizarea investiţiei şi începerea activităţii, în vederea livrării laptelui către procesatori, conform unor modificări aprobate printr-un Ordin al ministrului Agriculturii privind stabilirea condiţiilor de acordare a cotei individuale de lapte din rezerva naţională.
“Modificările vizează mai multe aspecte, printre care şi reglementarea a două perioade de depunere a cererilor de acordare a cotelor de lapte din rezerva naţională. Statul român, prin MADR, va include în sistemul de cotă de lapte şi producătorii care îşi extind activitatea, precum şi exploataţiile nou înfiinţate, pentru un mai bun sprijin al sectorului zootehnic”, potrivit MADR.
Astfel, producătorii care deţin noi exploataţii pot solicita cotă de lapte în funcţie de finalizarea investiţiei şi începerea activităţii, pentru a putea livra lapte către procesator, fără a-i fi percepută taxa în avans. De asemenea, a fost micşorată cantitatea minimă ce poate fi acordată de la rezerva naţională, precum şi efectivul minim de vaci de lapte, pentru a da posibilitatea producătorilor să-şi comercializeze producţia de lapte, ca urmare a faptului că în rezerva naţională există o cantitate suficientă de cotă.
Conform noului ordin, cotele din rezerva naţională se acordă producătorilor care deţin exploataţii cu un efectiv minim de două capete vaci de lapte la sfârşitul anului de cotă sau la data solicitării faţă de un minim de 10 capete prevăzut în ordinul 83/2009. De asemenea, cantitatea minimă a cotei din rezerva naţională ce poate fi solicitată de către producători este de o tonă (10 tone anterior), iar cantitatea maximă este de 1.800 tone, faţă de 1.200 tone anterior.
Producătorii de lapte pot solicita acordarea cotelor din rezerva naţională pe bază de cerere tip, care se depun