INTERVIUL ZILEI. După ce am ciocnit ouăle merge o Fetească albă, iar la miel o Băbească.
Sergiu Nedelea, ambasadorul somelierilor europeni în România
Sursa: EVZ
Somelierul Sergiu Nedelea explică, pentru cititorii EVZ, secretele vinurilor şi cum le asociem cu mâncărurile tradiţionale pe care le vom pune pe masa de Paşti.
Evenimentul zilei: Ce fel de vin beau românii de Paşti, ce vor sau ce îşi permit?
Sergiu Nedelea: Majoritatea se îndreaptă spre cele mai accesibile ca preţ. Sunt vinuri îmbuteliate sub 10 lei pe care nu le recomand, dar dacă e să ne referim la cel de retail, vorbim de sticle care costă 3-5 spre 10 euro.
De ce este asociat mielul cu vinul roşu?
Este firesc, vorbim de carne destul de greu digerabilă şi e normal să vină vinul roşu să ajute. De aici această asociere.
Românii obişnuiesc să mănânce de aceste Sărbători ouă fierte, drob, cozonac, miel şi borş. Ce fel de băuturi ar trebui să bea?
Deşi s-a împământenit ideia că de Paşti se bea numai vin roşu, regulile gastronomice ne ajută să ne bucurăm de festin. Astfel, la aperitive vom avea vinuri tinere, proaspete. După ce am ciocnit ouăle roşii şi am spus creştinescul "Hristos a Înviat!", vom închina un pahar de Fetească albă din valea Târnavelor sau de Frâncuşă din dulcele Cotnari. Caşul, urda, telemeaua proaspătă şi verdeţurilor le vom asocia cu o Cramposie selecţionată din Drăgaşani sau o Fetească Regală de la Recaş.
Iar la miel?
Mâncărurile din miel cer multă atenţie, pentru că deşi carnea este tânără, poate cădea greu dacă nu-i aducem în sprijin o Băbească Vrânceană sau o nobilă Fetească Neagră din sudul Dunării învelit în abur, de la Vânju Mare sau din Dealul Mare.
Pentru cei mai simandicoşi ce fel de vinuri recomandaţi?
Sărbătoarea aceasta te duce cu gândul către acasă, iar pe masă sunt mâncăruri