Guvernul Spaniei ia în considerare obligarea celor bogați să-și plătească tratamentul medical, măsură care va fi inclusă în cadrul reformei mult apreciatului dar și prea-îndatoratului sistem de sănătate spaniol a declarat Luis de Guindos, ministrul Economiei.
De Guindos, care a susținut săptămâna trecută un maraton de conferințe, interviuri și declarații de presă pentru a reafirma angajamentul guvernului său pentru reformă și faptul că Spania nu va avea nevoie de un fond de salvare, a anunțat luni intenția guvernului său de a reforma sistemul de sănătate, sistem care se confruntă cu o datorie de 15 miliarde de euro, anunță CNBC.
Află de ce Spania merge spre o „economie a războiului”
Citește mai multe despre reformele de austeritate implementate de guvernul Rajoy
Reducerea costurilor
Guvernul Rajoy estimează că, în urma reformei sistemelor de sănătate și educație, ar putea economisi 10 miliarde de euro.
„Trebuie să reducem costurile nenecesare, sectoarele care nu au performanță, pentru că, dacă nu vom reuși, nu vom putea garanta sustenabilitatea sistemului”, a declarat de Guindos în cadrul unui interviu acordat postului de radio SER.
În Spania, guvernele celor 17 regiuni autonome sunt cele care dețin controlul asupra bugetelor de sănătate și educație și, după ce acestea au cheltuit peste măsură în 2011, reforma celor două sisteme este văzută drept crucială în efortul de a îmbunătăți situația financiară a țării.
Sub media OECD
Costurile pe cap de locuitor în sistemul de sănătate se situau la 3.067 de dolari în 2009, sub media de 3.361 de dolari cheltuiți pe cap de locuitor în cadrul țărilor OECD. Deși majoritatea cetățenilor bogați dețin asigurare medicală, aceștia folosesc sistemul de sănătate publică atunci când se confruntă cu probleme medicale serioase, precum cancer.
„Tr