În Franţa, istoria rezistenţei împotriva nazismului revine în actualitate odată cu moartea unuia dintre eroii ei, Raymond Aubrac, decedat marţi seară la vârsta de 97 de ani. Întreaga clasă politică franceză îi omagiază memoria, punând accentul pe lecţia sa de curaj.
Raymond Aubrac s-a născut în 1914 într-o familie cu origini evreieşti, iar în 1940 s-a angajat împreună cu soţia sa în mişcarea de rezistenţă. El a fost cofondatorul grupului numit "Libération-Sud", iar de numele soţilor Aubrac se leagă o extraordinară aventură umană.
Pe 21 iunie 1943, Raymond Aubrac a fost arestat lângă oraşul Lyon împreună cu alţi 14 rezistenţi. Întregul grup este însă eliberat în urma unei operaţiuni de comando organizate de curajoasa Lucie Aubrac. Aceste evenimente au devenit apoi o adevărată legendă, fiind narate în mai multe cărţi, precum şi într-un film realizat de regizorul Claude Berri, în 1997 şi intitulat "Lucie Aubrac".
După eliberarea lui Raymond Aubrac, cuplul a fost transferat la Londra, iar după eliberarea Franţei, Raymond Aubrac rămâne activ pe plan politic (el a fost apropiat de Partidul Comunist Francez) şi a asumat mai multe responsabilităţi publice. El a condus, prin altele, un birou specializat în comerţul cu ţările comuniste. Mai târziu, Raymond Aubrac a fost directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, i-a adus miercuri un omagiu solemn lui Raymond Aubrac, plasându-l în categoria "eroilor din umbră, care au salvat onoarea Franţei, într-un moment când aceasta părea pierdută". De notat că recent Raymond Aubrac a lansat un apel către francezi, pentru a vota la primul tur de scrutin cu candidatul socialist la prezidenţiale, François Hollande.
În Franţa, istoria rezistenţei împotriva nazismului revine în actualitate odată cu moartea unuia dintre eroii ei, Ra